środa, 5 kwietnia 2017

Zapiekany kalafior z pomidorami

Zapiekany kalafior z pomidorami 
 z mozzarellą i winem
Szukacie pomysłu na szybką i aromatyczną kolacje ? :)
Dobrze trafiliście ! Przepyszny przepis na pieczonego kalafiora z pomidorami, serem mozzarella i białym winem. Do tego dania nie potrzeba robić sosu pomidorowego - zrobi się sam z pieczenia pomidorów i białego wina ! Wystarczy świeża bagietka i uczta gotowa !


Składniki :
  • 1 kalafior,
  • 400g pomidorków koktajlowych,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki oleju,
  •  zioła prowansalskie,
  •  świeżo zmielony pieprz czarny,
  • 3 łyżki startego parmezanu,
  • 1 kulka mozzarelli,
  • 4-5 łyżek wytrawnego białego wina.
Przygotowanie :
Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Kalafior podziel na mniejsze różyczki, pomidorki pokrój na połówki. Przełóż do miski. Wlej olej i wsyp zioła prowansalskie oraz świeżo zmielony pieprz. Dokładnie wymieszaj składniki. Warzywa ułóż w naczyniu żaroodpornym.  Całość przykryj folią aluminiową i włóż do piekarnika na 15 minut. Wyciągnij ponownie i ułóż mozzarellę oraz posyp parmezanem. Wlej wino i ponownie włóż do piekarnika na 25 minut.  




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print