piątek, 15 stycznia 2016

Racuchy drożdżowe jak '' pączki ''

Racuchy drożdżowe jak '' pączki ''


Składniki :
  • 500g maki,
  • 0,5l ciepłego mleka,
  • 7g drożdży instant,
  • 3 łyżki cukru,
  • jajko,
  • olej do smażenia.
Przygotowanie :

Mąkę przesiej do miski. Wsyp cukier, drożdże i wlej ciepłe mleko. Dodaj jajko. Zmiksuj dokładnie. Miskę przykryj ścierką i odstaw do wyrośnięcia ciasto na 40-50 minut. Na patelni rozgrzej olej  i smaż racuchy na złoty kolor. Odsącz na ręczniku papierowym i posyp cukrem pudrem. 


2 komentarze:

  1. A kładziesz je na patelnię łyżką czy jest jakas inna metoda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie.

      Tak placuszki kładę na patelnię łyżką.
      Możesz również zanurzyć łyżkę w gorącym oleju wtedy ciasto nie będzie się kleić podczas nakładania.

      Pozdrawiam !

      Usuń

Print