środa, 13 stycznia 2016

Ciasto malinowe z pianką i bezami

Ciasto malinowe z pianką i bezami 


Składniki biszkopt : ( blacha 24 cm x 36 cm )
  • 6 jajek,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1/4 szklanka mąki ziemniaczanej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie biszkoptu :

 Białka ubij na sztywną pianę. Partiami wsyp cukier nie przerywając miksowania. Pojedynczo dodawaj żółtka. Na koniec wsyp przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Delikatnie połącz składniki. Ciasto wlej do wyłożonej formy papierem do pieczenia. Piecz 30 - 35 minut w temperaturze 180 stopni.  

Składniki nadzienie :
  • 3-4 łyżki konfitury malinowej,
  • 2 galaretki malinowe,
  • 800 ml śmietanki 30%,
  • 3 łyżki cukru pudru ,
  • 300g mrożonych malin, ( lub świeżych )
  • 2 łyżki żelatyny,
  • bezy.

Przygotowanie :


Ostudzony biszkopt posmaruj konfiturą. 

Galaretki rozpuść w 3 szklankach gorącej wody. Pozostaw to ostygnięcia aż galaretka zacznie tężeć. Przelej na biszkopt i włóż do lodówki na 1 godzinę.

Maliny dokładnie zmiksuj i przetrzyj przez sitko. Żelatynę rozpuść w 1/4 szklance gorącej wody. Śmietankę wraz z cukrem pudrem ubij na sztywno. Wlej lekkim strumieniem maliny oraz żelatynę. Dodaj pokruszone bezy i delikatnie wymieszaj. 

Masę śmitankowo-malinową przełóż na galaretkę i ponownie włóż do lodówki na 3-4 godziny.


2 komentarze:

  1. Cudownie leciutkie!
    Wspomnienie lata :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe. Od razu chce się czegoś słodkiego od samego patrzenia.

    OdpowiedzUsuń

Print