wtorek, 6 stycznia 2015

Zakręcone cynamonowe drożdżówki

Zakręcone cynamonowe drożdżówki



Składniki ciasto:
  • 3 szklanki mąki,
  • 40g świeżych drożdży,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/2 szklaki mleka,
  • 100g miękkiego masła,
  • 2 jajka.
 Przygotowanie ciasto :

Do rondelka wlej mleko i pogrzej. Dodaj cukier, pokruszone drożdże  oraz 1/2 szklaki mąki. Pozostaw do wyrośnięcia. Na stolnicę wysyp mąkę. Zrób wgłębienie i wlej rozbełtane jajka, rozczyn z drożdży oraz dodaj pokrojone na kawałki masło. Ugnieć ciasto. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 40-50 minut.


Składniki nadzienie :
  • 3 łyżki cynamonu,
  • 150g masła,
  • 4-5 łyżek cukru.
Przygotowanie drożdżówek :

Cukier rozpuść. Dodaj cukier i cynamon. Wymieszaj. 

Formę wyłóż papierem do pieczenia.Ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta. Na całym cieście rozsmaruj masę cynamonową.  Zwiń jak roladę. Pokrój na mniejsze kawałki i ułóż obok siebie w niewielkich odstępach. Przykryj ściereczką i pozostaw na 20 minut do wyrośnięcia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.  


 

6 komentarzy:

  1. Wow, fantastyczne te rollsy! :)
    Znakomite zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Musiały uwodzić zapachem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy w przepisie na nadzienie nie powinno być: "Masło rozpuść. Dodaj cukier i cynamon. Wymieszaj." Zamiast Cukier rozpuść?
    Zawijaniec wygląda cudnie i chyba dziś zrobię :))

    OdpowiedzUsuń
  4. I certainly agree to some points that you have discussed on this post. I appreciate that you have shared some reliable tips on this review.

    OdpowiedzUsuń

Print